Hoe ga je in verzet?

Wanneer je in verzet strafbeschikking procedure gaat, moet je een bepaalde procedure doorlopen. Het begint ermee dat je binnen de termijn van twee weken in verzet moet gaan. Na deze termijn kan het niet meer, en moet je de straf aanvaarden. Als je wel in verzet gaat, doe je dat bij de officier van justitie. Die heeft immers je straf bepaald. Je kunt vervolgens op twee manieren in verzet gaan: schriftelijk of in persoon. 

Schriftelijk

Als je het schriftelijk doet, dan stel je een verzetschrift op. Hierin moeten je naam en het parketnummer of CJIB-nummer staan. Verder voeg je de dagtekening van de strafbeschikking en de instantie die de straf heeft opgelegd toe. In plaats van deze laatste twee toevoegingen kun je ook een kopie van de strafbeschikking meesturen. Om zeker te weten of alles correct is, kun je een advocaat inhuren bij de website Strafbeschikking-advocaat om je te helpen met je verzet en dus je verzetschrift. Als je verzetschrift compleet is, stuur je het op naar het parket dat op je strafbeschikking genoteerd staat. Een parket is een kantoor van het Openbaar Ministerie. 

In persoon

Als je in persoon in verzet gaat, moet je naar de balie van het parket dat op je verzetschrift staat. Je kunt ook je advocaat langs laten gaan, of iemand die je daar schriftelijk voor gemachtigd hebt. Vervolgens geef je de nodige informatie aan degene achter de balie.

Het vervolg van de procedure

Als de officier van justitie je verzet heeft ontvangen, kan hij drie dingen doen: naar de rechter gaan, de strafbeschikking intrekken of de strafbeschikking wijzigen. Bij deze eerste optie beoordeelt de rechter over je zaak en je straf. Bij de tweede optie ben je klaar, en krijg je geen straf meer. Bij de derde optie kun je kijken of je het eens bent met de nieuwe strafbeschikking. Zo niet, dan moet de officier van justitie alsnog naar de rechter.